למדו איך להכין את הבקבוקים הסנסורים הקסומים האלו שיהפנטו וימכרו אתכם ואת הילדים.
באופן רשמי בקבוקים סנוסורים, או חושיים, משמשים ככלי מרגיע לילדים ולמבוגרים כאשר הם מרגישים מודאגים או במתח. באופן לא רשמי אלו הם בקבוקים אסתטים ויפים שמהפנט להסתכל עליהם ועוד יותר כיף להכין אותם.
בפעם הראשונה שהכנו אותם, זה היה במסיבת יום הולדת 4 של הבת שלי, הזמנו הביתה חברות, והכנו איתן יחד את הבקבוקים. עד היום 3 וחצי שנים אחרי, לכלל הבנות עדיין יש אותם (ובעיני זה אומר הרבה בעידן בו אנחנו חיים)!
שימו לב שלמרות שפעילות זו לכאורה מתאימה לילדים צעירים בגילאי 4-6, היא אפילו עוד יותר כיפית וממכרת לילדים גדולים יותר ולמבוגרים (הייתי צריכה ממש לשכנע את הילדים שישמר לי גם בקבוקים לנסות ;))
אז איך מכינים בקבוקים סנסורים DIY?
בגדול הבקבוקים הסנסורים מכילים נוזל, צבע, וחפצים שעולים ויורדים מקצה אחד של הבקבוק לקצה השני. כשמכינים את הבקבוקים כיף להתנסות ולייצר בקבוקים שמורכבים בתמהילים שונים של הדברים האלו ולראות איך זה משפיע על התנועה בתוך הבקבוק.
הנוזל בבקבוקים הסנסורים שלנו
בבקבוקים שאנחנו הכנו התנסנו בתמהילים שונים של מים, שמן, ודבק פלסטיק שקוף.
המים מהווים את מרבית הנוזל בבקבוקים. עם המים ניתן לשלב שמן צמחי או שמן תינוקות. היתרון של שמן תינוקות זה שהוא שקוף לגמרי, ואילו של השמן הצמחי זה שתמיד יש אותו בבית. השמן שהוא קל יותר מהמים, צף למעלה כאשר הופכים את הבקבוק, מייצר בתוך הבקבוקים מעין בועות, ונותן תחושה של מנורת לבה.
הדבק שהוא סמיך מאט את תנועת המים כאשר הופכים את הבקבוק, ומעכב את הירידה של מה שבתוך המים, ובכך נותן לחוויה להיות יותר מתמשכת.
מומלץ לשחק עם הכמויות ולראות כיצד תמהילים שונים של נוזל משפיעים על התנועתיות בתוך הבקבוק.
(והופה זו כבר לא רק יצירה, אלא גם ניסוי לימודי וחינוכי).
הצבע בבקבוקים הסנסורים שלנו
הצבע מוסיף אלמנט אסתטי יפיפה לבקבוקים, ואפשר להשתמש בכל מיני סוגים של צבע. צבע מאכל, צבעי אמבטיה, ואפילו צבעי מים. גם כאן מומלץ להתנסות בתמהילים שונים של צבע - איזה צבע נוצר כששמים מעט ומים והרבה צבע ולהפך, מה קורה כשמערבבים צבעים מסויימים וכדומה. אנחנו השתמשנו בצבעי אמבט במבחנות, וצבעי מאכל בבקבוקים.
החפצים בתוך הבקבוקים הסנסורים שלנו
אל תוך הבקבוק אפשר להכניס חפצים קטנים שונים, בהתאם למה שיש בבית, מה שמעניין את הילד/ה, ומה שיפה בעיניכם. אנחנו השתמשנו בסוגים שונים של נצנצים ופייטים בעיקר, ומעניין לדעת שאפילו בין סוגים שונים של נצנצים מקבלים אפקטים שונים בגלל החומר מהם הם עשויים ובשל משקלם. אפשר להכניס לבקבוקים גם פונפונים, חרוזי מים, גומיות, אטבים, לגו, חרוזים, גולות, וכל מה שנראה לכם מעניין.
גודל וצורת הבקבוק
גם הגודל והצורה של הבקבוק שמשתמשים בהם משפיע על התוצאה הסופית. ככלל אפשר להשתמש בבקבוקים מפלסטיק או זכוכית, קטנים או גדולים, אפשר להשתמש גם בצנצנות, מבחנות או כל כלי שקוף עם מכסה. בעיני כמה שהבקבוק יותר ארוך התנועה של המים בפנים יותר יפפה וארוכה, והרוחב הוא פחות קריטי. עדיף אם מוצאים בקבוק שהוא שטוח משני צדדיו, כי אז אפשר להפוך את הבקבוק הסנסורי ולהניח אותו משני קצוותיו. לי לא היה חשק להמתין למשלוח של בקבוקים כאלו, אז הסתפקנו בבקבוקים ומבחנות שמצאתי בחנות יצירה או כאלו ששמרנו למיחזור.
הכנת בקבוקים סנסורים DIY
חומרים לבקבוקים סנסורים:
מים פושרים
שמן תינוקות או שמן צמחי
דבק פלסטיק שקוף
צבעי אמבט או צבעי מאכל
נצנצים או חפצים קטנים להכניס לבקבוק
אופציונאלי: דבק חם
הוראות הכנה לבקבוקים סנסורים:
אז כאמור, מומלץ מאד לשחק ולהתנסות במינונים שונים של נוזלים, צבע וחפצים, אבל בשביל ההתחלה - הוראות בסיסיות שאפשר להתחיל מהם.
מלאו כ-1/3 מהבקבוק שלכם במים.
הוסיפו כמה טיפות של צבע מאכל או חצי כפסולה של צבע אמבט וערבבו.
הכניסו פנימה את הנצנצנים והחפצים השונים שאתם רוצים שיהיו בפנים. שימו לב, לא להעמיס מדי, אם רוצים להרגיש תנועה בתוך המים רצוי שהבקבוק לא יהיה דחוס מדי.
את המקום הפנוי שנותר בבקבוק מלאו ביחס של חצי-חצי שמן ודבק.
סגרו את הבקבוק היטב, אם יש צורך ניתן לאטום את מכסה הבקבוק בדבק חם.
כעת נערו את הבקבוק וצפו בקסם.
ואל תשכחו שכל הכיף זה להתנסות בכלים, כמויות, צבעים ומילויים שונים, ולגלות מה קורה!
הכנתם בקבוק סנסורי?
שתפו את התוצרים שלכם ותייגו אותנו באינסטגרם #רעיונותלילדים #רעיונותיצירה
אם תרצו שאשתף את התוצר שלכם עם הקהילה של 'רעיונות', שלחו לי למייל תמונה של היצירה שלכם - עם שמות וגיל הילדים :)
מאיפה המבחנות ההורסות?