עצות מועילות להורים מתרגשים שילדיהם עולים לכתה א'. רעיונות וטיפים מהורים עם ניסיון בנוגע להכנות וההצטיידות לקראת כתה א'.
מזל טוב! הגוזלים שלכם גדלו והגיע המעמד המרגש של עלייה לכתה א'. אבל עם כל ההתרגשות זה גם מעמד מאד מלחיץ! הקטנטנים האלו שהיה עד עכשיו במסגרת העוטפת של הגן, יצטרכו להסתדר עכשיו בג'ונגל של בית הספר, וכהורים אנחנו רק רוצים לעשות את המעבר הכי קל שאפשר ולתת להם את הכלים והציוד המתאימים.
אז קודם כל מילה של הרגעה. תסמכו עליהם, תאמינו בהם. הם יכולים. יהיו קשיים, אבל בסוף כולם עוברים את זה! ובגלל שכולם עוברים את זה, אין צורך לחוות את הכל על בשרכם ואפשר ואף רצוי ללמוד מניסיונים של אחרים. שאלתי את הקהילה של 'רעיונות' אילו רעיונות וטיפים יש לכם להורים שהילדים שלהם עולים לכתה א' וזה מה שעניתם.
1. ילקוט - גלגלים או לא?
כשבוחרים ילקוט לכתה א, אתם הצעתם כי יש כמה קריטריונים שכדאי לשים לב אליהם:
בריאות לגב - תיק אורתופדי הוא תיק שמספק תמיכה מלאה לגב הילד. תיקים כאלו הם בעלי תקן ויהיה להם גב קשיח, כתפיות רחבות ומרופדות וחגורת בטן הנקשרת על המותניים ומספקת תמיכה נוספת, ובנוסף רשת אחורית לספיגת זיעה. האם חייבים שהתיק של ילדיכם יהיה אורתופדי? זה כמובן לא מזיק, אבל קחו בחשבון שהיום ברוב בתי הספר יש לוקרים והילדים לא סוחבים קילוגרמים על גבי קילוגרמים על גבם.
משקל - למרות שילדי כתה א' לא נוטים לסחוב יותר מדי דברים כבדים בתיק, הרבה פעמים התיקים עצמם הם דווקא מאד כבדים. תיק איכותי צריך להיות עשוי מחומרים חזקים אך קלים במשקל. בדקו כמה התיק שוקל כשהוא ריק לפני הרכישה.
נוחות - מומלץ לבחור תיק עם גב מרופד וקשיח. זה מחלק את עומס המשקל על פני שטח גדול יותר, וגם מאפשר לשמור על תכולת התיק בצורה יותר מסודרת ובלי שהדברים יתקמטו ויתקפלו.
גודל - התיק צריך להיות מספיק גדול כדי להכיל, 2-3 ספרים, 2-3 מחברות, קלמר, קופסת אוכל, בקבוק, וסוויטשירט/בגדים להחלפה. יחד עם זאת, אל תתפרעו עם תיק ענק. התאימו את גודל התיק לגודל הילד/ה שלכם, במיוחד אם הם קטנים פיזית.
סדר וארגון - הילדים יצטרכו להיות אחראים על הסדר והארגון של החפצים שלהם, כי אתם לא תהיו איתם בכתה להוציא להם מהתיק כל דבר. ילקוט שמכיל תאים נפרדים מאפשר חלוקת ספרים לפי גודל ומשקל, ולארגן את הציוד והאביזרים ביתר נוחות. יחד עם זאת, חלוקה של יותר מדי תאים נפרדים עלולה להקשות על הילד למצוא את מה שהוא מחפש. ככלל תיק עם 2-3 תאים, אמור להיות די והותר, ומומלץ לבחור כזה שיש בו מקום חיצוני לאחסון בקבוק המים, למניעת נזילות והרטבת התיק.
מחיר - זהו כמובן שיקול אינדיבודאלי כמה תקציב אתם מוכנים להקצות לילקוט. תיקים לבית הספר ניתן למצוא החל מ-50 שקלים בחנויות סטוק ואתרי אינטרנט ויש גם תיקים שעולים 400 שקלים. זכרו שתיקים ממש זולים הם לרוב פחות איכותיים ברמת החומרים והתפירה ולכן תאלצו לחדש אותם לעיתים יותר קרובות. ובאותה נשימה, לפני שרוכשים תיק ב-400 ש"ח, זכרו שהעדפות של הילדים משתנות מהר, ושכדאי להבין טוב יותר את הצרכים של הילד לפני שעושים השקעה כל כך גדולה בילקוט.
עיצוב - התיק הוא של הילדים, ובסוף הוא צריך לשמח אותם. בחרו יחד עם הילדים ילקוט שיפה בעיניהם. וקחו בחשבון שאם אתם רוצים שהתיק ישמש את הילד ליותר משנה אחת, כדאי להעדיף עיצובים והדפסים שיוכלו לשמש לאורך זמן. גם אם עכשיו הבת שלכם שרופה על אנה ואלזה, יכול להיות שבכתה ב' זה כבר לא יהיה כל כך מגניב בעיניה.
תחזוקה וניקוי - אמנם לא השיקול הכי קריטי בבחירת ילקוט, אבל זה בונוס נפלא אם אפשר לנקות ולתחזק את התיק בקלות. בדקו שניתן להכניס את התיק למכונת כביסה, ושימו לב שיש חברות שנותנות אחריות על התיקים שלהם, ככה שאם הבד נקרע, הריצ'רץ' נהרס וכו' הם מתקנים את התיק או מחליפים אותו.
אז עכשיו אחרי שדנו בכל הקריטריונים לבחירת תיק. שאילת השאלות, האם לקנות לילד בכתה א' תיק עם גלגלים או בלי?
טרולי – חסרונות ויתרונות
לפני שאתם בוחרים ילקוט לילדכם כדאי לברר האם בבית ספרכם יש לוקרים לתלמידי כתות א' והאם הילדים יצטרכו לעלות ולרדת במדרגות בדרכם לבית הספר. התשובה לשאלות האלו יכולה להשפיע מאד על הבחירה שלכם.
השימוש בטרולי, הלא הוא תיק עם גלגלים, אמור לחסוך מהילד את הצורך לשאת משקל רב על גבו ועשוי להוות פתרון טוב כאשר יש מרחק הליכה גדול לבית הספר, או אם הילד לא מאד חזק. מצד שני, שימוש בתיק בעל גלגלים הוא גם לא כל כך טוב לגב כי הוא יוצר אסימטריה בגב (היות והילד מושך אותו ביד אחת).
טרולי הוא גם פחות אידיאלי כאשר יש בבית או בבית הספר מדרגות או אם הדרך לבית הספר היא לא סלולה. המשקל של ילקוט עם טרולי הוא כבד יותר, ולכן דווקא במצבים אלו, הרבה פחות נוח להרים אותו מילקוט ללא גלגלים.
בנוסף ילקוט על גלגלים נוטה להתלכלך ביתר קלות, ולההרס מהר יותר בגלל שהוא נגרר על הרצפה ובמיוחד בימים גשומים ובוציים.
שיקול נוסף בנוגע לטרולי שלא תמיד חושבים עליו, הוא עניין האחסון שלו בכתה. הכתות בישראל הן קטנות וצפופות, ואת הילקוטים הילדים נוטים לתלות על גב הכסא במהלך השיעור. את הטרולי מפאת גודלו ומשקלו לא ניתן לתלות על התיק ולכן הילד צריך להניח אותו במעבר לידו, מה שתופס לילד את המקום המעט שגם ככה יש לו בכתה ועלול לגרום למעידות.
האם אפשר להזמין ילקוט באינטרנט?
כמובן. היתרון בהזמנת ילקוט באינטרנט זה שזה מגדיל את היצע הילקוטים ולרוב גם מוזיל אותם. החסרון הוא שלא ניתן למדוד את הילקוט על הילד ולהרגיש את טיב החומר. כדי לפתור את זה למי שבכל זאת רוצה להזמין ילקוט באינטרנט, מומלץ מאד להסתכל היטב על ההמלצות והתמונות שמצורפות למוצר, ולוודא שהרבה אנשים קנו מהחנות ודרגו את המוצר.
הנה כמה ילקוטים שאתם המלצתם עליהם שאפשר להזמין מאמזון (הקליקו על התיק כדי לראות את אותו הילקוט עם הדפס שונה):
2. קופסת אוכל ובקבוק לכתה א'
קופסת האוכל לכתה א' לא שונה במהותה מהקופסת האוכל של הגן. לכתה א' בדומה לגן נהוג להביא ארוחת בוקר שאותה אוכלים בהפסקת 10 ואילו ארוחת הצהריים נאכלת בבית או בצהרון. הקופסא צריכה להיות גדולה מספיק כדי להכיל את הארוחה של הילד, אטומה מספיק כדי שהאוכל לא יישפך לתוך הילקוט ועל הספרים, ומחומרים איכותיים שמתאימים למדיח כלים ולא מסכנים את בריאות ילדיכם.
מה שכן, ניתנו כאן המלצות להעדיף קופסא מוארכת ושטוחה (מלבנית) לעומת הקופסאות בצורת קוביה. זאת מכיוון שהן נכנסות לילקוט בצורה יותר נוחה.
גם בקבוק המים לא מוכרח להיות שונה משל הגן. יש נטייה של הורים "לבגר" את הילד מבקבוקי הגן עם הקש ולעבור לבקבוקי ניירוסטה תרמיים. הכל טוב ויפה, רק בדקו עם הילדים שלכם לפני. האם הם מצליחים לפתוח ולסגור את הבקבוק בצורה מיטבית ועצמאית? האם הם מצליחים לשתות מהבקבוק מבלי לשפוך את המים על עצמם?
3. שולחן כתיבה כן או לא?
הורים רבים שואלים את עצמם את השאלה, האם צריך כבר בכתה א' שולחן כתיבה שישמש את הילדים להכנת שיעורים. היתרונות כמובן הם ברורים, שולחן כתיבה ואזור ישיבה מתוחם ללמידה מייצר הרגלי למידה טובים, נותן לילדים מקום מוגדר בבית להניח את כל הדברים שלהם שקשורים ללימודים, וישמש להכנת שיעורי בית.
מנגד, בכתה א' אין באמת הרבה שיעורי בית, וגם שיש לרוב הילדים בכלל עושים אותם ברחבי הבית, על שולחן האוכל, בסלון, על הרצפה או בכלל בצהרון.
שולחן כתיבה תופס מקום ובכלל אין ערובה שילדיכם יעשו בו שימוש, ולכן אם ביתכם קטן או ההוצאה גדולה עליכם כרגע, אפשר לחכות עם הרכישה לכתה יותר מאוחרת.
אך גם אם אתם בוחרים כרגע לוותר על שולחן הכתיבה כן מומלץ לפנות לילד מקום בבית, אפילו מדף, ומגירה, ששם יכול לשים את כל החפצים והציוד שקשורים ללימודים.
4. קורס הכנה לכתה א' - כדאי או אפשר לוותר?
כמו לפסיכומטרי ולפסיכוטכני, גם לכתה א' נולד קורס הכנה שמגלגל מאות אלפי שקלים בשנה, וייעודו להכין את הילדים מבעוד מועד לבית הספר. בין אם אתם נוטים להיות בעד או נוטים להיות נגד, אי אפשר להתעלם מהחשש שאם כל הילדים ילכו להכנה ורק שלכם לא, הם עלולים להשאר מאחור ולפתוח את שנת הלימודים בפער מאחורי חבריהם לכתה.
בפועל כששואלים מורות לכתה א' על הנושא, הן יעידו שההפך הוא הנכון. אין שום ציפיה שילד או ילדה יגיעו לבית הספר שהם כבר קוראים וכותבים. תהליך הלמידה בכתה א' הוא איטי, כך שיותאם לילדים בכל הרמות, ויוצאים מנקודת ההנחה שהילדים מגיעים ללא ידע מוקדם. דווקא הילדים שמגיעים אחרי יותר מדי הכנה, עלולים למצוא את עצמם משועממים בשיעור, מה שמוליד התנהגויות והרגלים שליליים בכתה.
אז איך בכל זאת מומלץ להתכונן לכתה א?
ראשית זכרו שהילדים עוברים הכנה כל השנה בגן. בבית, מומלץ לעשות הכנה רגשית. להכיר לילדים את שטח בית הספר, להראות להם מבעוד מועד איפה תהיה הכתה, ואיפה השירותים, איפה ממלאים מים ואיך מגיעים לחצר.
כדאי להסביר להם קצת על ההבדלים בין בית ספר לבין ההגן (מבלי להלחיץ!) למשל שבגן מתחילים ב"מפגש" שלאחריו יש הרבה זמן משחק, ואילו בכתה א' יש יותר זמן מוקדש לסוג של מפגש הנקרא "שיעור", ופחות זמן מוקדש למשחקים. להכיר להם קצת מונחים של בית ספר, למשל: מורה, מנהל, שיעור, הפסקה, צלצול וכדומה.
אם הילדים מגיעים לבד לבית ספר ללא חברים מהגן כדאי מאד לייצר מפגשים חברתיים אחרי הצהריים עם ילדים שיהיו איתם בכתה כבר בחופש.
5. חולצות בית ספר - כמה צריך בכתה א' ומתי להצטייד בסוויטשירטים?
בכל אוגוסט ולפעמים כבר ביולי, יוצאות רשתות הבגדים במבצעים לחולצות בית הספר במחירים מאד משתלמים. אבל כמה חולצות בעצם צריך ילד בכתה א'? התשובה לשאלה הזו קשורה בקשר ישיר לכמה כביסות אתם עושים בשבוע! בעיקרון יש 6 ימי לימוד בשבוע, כך ש-6 חולצות מספיק אם אתם מכבסים את הבגדים לפחות פעם בשבוע. אבל אם אתם לא אוהבים לחיות על הקצה, 10 חולצות במלאי זה יותר נוח.
מה שכן לא חייבים לקנות את כל ה-10 בבת אחת, יש חברות שהבגדים שלהם יהיו יותר נוחים לילדים שלכם וכאלו שפחות, כאלו שהבד שלהם מתכבס יותר טוב, כאלו שמתכווצים בכביסה... וגם על אף שמדובר בתלבושת אחידה לכאורה, יש דגמים שונים של חולצות - צמודות יותר ופחות, ארוכות יותר ופחות, עם צווארונים שונים וכו'. תקנו נגלה ראשונה של חולצות ואם תראו כי טוב, תקנו עוד מהדגמים שאהבתם.
לגבי הסוויטשירטים, בהחלט אפשר לחכות למבצעי החורף. אבל מכיוון שגם בקיץ מדליקים מזגן ויכול להיות מאד קר בכתות, מומלץ להצטייד לפחות בסוויטשירט אחד או שניים עם סמל בית הספר. אם יש לכם סוויטשירטים חלקים בבית ללא ציור, אפשר גם לרכוש מדבקות חד פעמיות של סמל בית הספר. ככה לא צריך לקנות הרבה סוויטשירטים אלא שמים את המדבקה על סוויטשירט קיים, ומסירים אותה כשלובשים את הסוויטשירט מחוץ לבית הספר.
6. ציוד לכתה א' - כמויות ואיפה קונים?
לקראת תחילת שנה מקבלים מבית הספר רשימת ציוד עם כל מה שהילדים יצטרכו במהלך השנה: קלמר, עפרונות, צבעים, מחברות וכדומה. ויש פה עצה אחת מרכזית בנושא - לקנות הרבה. ילדים בכתה א' מאבדים את הציוד שלהם והרבה. לכן, אם לא בא לכם לבקר בחנות כלי הכתיבה פעמיים בחודש, הצטיידו מראש בהרבה מכל דבר, ובמיוחד מהדברים שאוזלים או נאבדים בקלות. כלומר, מספריים, דבק, עפרונות, מחדד, סרגל, קנו מראש הרבה. במקרה הכי גרוע ישאר לכם לשנים הבאות.
מאותה הסיבה בדיוק, תקנו בזול. אל תשקיעו יותר מדי כסף בטושים מיוחדים, או ציוד מיוחד, והעדיפו חנויות סטוק עם היצע זול. סמנו את הציוד של הילד עם וואשי טייפ או סימון אחר שיקל עליו לזהות את הציוד שלו לעומת של אחרים.
7. רעיונות למתנה לכבוד כתה א'
הרבה הורים או סבים וסבתות מבקשים לקנות לילד/ה מתנה לכבוד תחילת כתה א' וסיום גינה חובה. אתם הצעתם רשימת רעיונות שיכולים לשמש כמתנה לציון הדרך המשמעותי הזה.
שעון יד - שעון יד הוא מתנה מעולה לילדים העולים לכתה א'. מאפשר לילדים ללמוד לקרוא שעה, ולקחת אחריות בכל הנוגע להתארגנות שלהם בבוקר לקראת בית ספר. כמו כן, השעון נותן יותר תחושה של שליטה והבנה של המסגרת של בית הספר. הילדים יכולים לדעת מתי מתחיל השיעור, מתי יוצאים להפסקה, מתי אוכלים ומתי נגמר היום.
צמיד/שרשרת עם קמע - התקופה הראשונה של כתה א' יכולה להיות עבור הרבה ילדים קצת קשה רגשית, ואפילו בודדה. הקמע מסמל לילדים שאתם איתם ולצידם, ונותן להם כוחות ברגעים הקשים.
תוויות שם רב פעמיות שאפשר לחבר לילקוט, לבקבוק ולקלמר.
ספר - אפשר לקנות ספר שקשור באופן ישיר בהכנה לכתה א', כמו 'אור ומור עולים לכתה א' של גלילה רון פדר עמית. יש ספרים מקסימים אחרים שקשורים בלימוד השפה והאותיות כמו 'אותיות במיץ שטויות' של רינת הופר, או 'ככה זה בעברית' של דתיה בן דור. ואפשר גם לבחור כל ספר שהוא שמתאים לראשית קריאה. להקריא לילד בתחילת שנה, ולקבוע איתו שבסוף השנה תקראו את הספר שוב, רק שהפעם הוא כבר יוכל להקריא לכם את הסיפור.
מנוי לספריה (וביקור כמובן!) - דרך נפלאה לבסס ולחגוג את האהבה לספרים ולקריאה.
כדור - מתנה פשוטה שיכולה לעזור ביצירת קשרים חברתיים. כדור שאפשר להביא לבית ספר ולהזמין את כולם לשחק מחניים/כדורגל/כדורסל בהפסקה!
וטיפ אחרון לסיום,
תנשמו.
הילדים בהתרגשות לכתה א. אתם אלו שבלחץ. הצוות של בית ספר מיומן בלקלוט ילדי גן ולהכין אותם לבית הספר. הכל יסתדר.
יש לכם עוד טיפים ורעיונות שקשורים לכתה א? הוסיפו אותם בהערות למטה!
Comments