הכירו את האובלק (מיסטוק), עיסה של קורנפלור, מים וצבע שיוצרת חומר פלאים שיכול להיות ברגע אחד מוצק וברגע אחר נוזל, או במילים אחרות סליים למתקדמים. והפעם הוראות להכנת מיסטוק לימון. ניסוי מרתק וסנסורי לילדים בכל הגילאים.
הילדים שלי מאד נהנים לאחרונה מספרי ד"ר סוס. התחלנו כמובן עם 'חתול תעלול', ומשם עברנו 'ללא רעב ולא אוהב', ומפה לשם, השאלנו כמעט כל ספר של ד"ר סוס שיש בספרייה שלנו. אחד הספרים האלו הוא 'גדליהו והמיסטוק' (Bartholomeo and The Oobleck), ואחרי שקראנו אותו שוב ושוב ושוב, החלטנו (בניגוד מוחלט למסר של הספר יש לומר) להכין אובלק, כלומר מיסטוק, משלנו.
המיסטוק הוא עיסה עשויה מעמילן ומים ויש לה תכונות ייחודיות - היא מתפקדת גם כמוצק וגם כנוזל תחת תנאי לחץ שונים. להכין את המיסטוק לקח לנו פחות מ-5 דקות, והמשחק איתו העסיק את הילדים כמעט שעה שלמה!
איך מכינים מיסטוק לימון?
ניסוי רקיחת מיסטוק לימון הוא מאד פשוט, נדרשים רק קורנפלור ומים ביחס כמויות של 2:1. בכך שנוסיף לימון למים ולעיסה, נקבל חומר בצבע צהבהב וריח נהדר.
החומרים הנדרשים לניסוי:
2 כוסות קורנפלור
לימון
צבע מאכל צהוב/ירוק (אופציונאלי)
מסחטת הדרים
מהלך הניסוי:
הכינו כוס לימונדה מלימון אחד סחוט ומים.
בקערה גדולה ערבבו 2 כוסות קורנפלור עם כוס הלימונדה.
הוסיפו כמה טיפות צבע מאכל.
ערבבו עד שהעיסה מעורבבת היטב ואין בה גושים. אם העיסה יוצאת נוזלית מדי ניתן להוסיף עוד מעט קורנפלור, ואם היא מוצקה מדי, ניתן להוסיף עוד מים.
ועכשיו התחילו לשחק! מה קורה שמרימים את המיסטוק עם היד? ומה קורה שמוזגים אותו לכלי אחר? האם אפשר לפסל איתו כמו עם בצק פלסטלינה? האם אפשר להשפריץ אותו? נסו לכדרר כדור. חושו את המיסטוק ונסו איתו דברים שונים. אל תחששו מלכלוך, קל מאוד לשטוף את המיסטוק במים, אפילו בלי סבון ואם נשפך קצת על הרצפה, אספו אותו בידיים בתנועות גריפה מהירות.
מה קורה פה?
המיסטוק הוא נוזל לא ניוטוני. שזה אומר שאין לו תנועה צפויה ותבניתית כמו נוזלים אחרים שאתם מכירים. המיסטוק נעשה מוצק עם מרקם בצקי כשמופעל עליו לחץ (כלומר כשאתם מחזיקים אותו), אך כשלא מופעל עליו לחץ הוא זורם כמו נוזל רגיל. אפשר אפילו ללכת על גבי מיסטוק!
למה זה קורה?
הקורנפלור הוא קמח התירס שמורכב מעמילן. חלקיקי העמילן לא מתמוססים במים, אלא מרחפים ולכן החומר הזה הוא תרחיף. המים מאפשרים למולקולות העמילן להחליק אחת על גבי השניה ולזרום. תכונה זו מאפיינת נוזל. מאידך, כאשר אנו מפעילים על החומר לחץ (מתיחה או דחיסה) צפיפות המולקולות גדלה והן כבר לא נעות אחת ביחס לשניה. תכונה זו מאפיינת מוצקים.
בניגוד למצבים אחרים שאנחנו מכירים שהמעבר בין נוזל למוצק מושפע מטמפרטורה (כמו למשל במים או שעווה), המיסטוק עובר ממצב נוזל למצב מוצק כשמפעילים עליו לחץ, וחוזר להיות נוזל מיד כשמשחררים את הלחץ.
יצא לכם מיסטוק לימון מוצלח?
שתפו את התוצר שלכם ותייגו אותנו באינסטגרם #רעיונותלילדים #רעיונותלניסויים
אם תרצו שאשתף את התוצר שלכם עם הקהילה של 'רעיונות', שלחו לי למייל תמונה עם השם והגיל שלכם :)
Comments