פעילות יצירה חושית לילדים שמאמנת את המוטוריקה, את הסבלנות ואת יכולות המיון. ולא פחות חשוב יוצרת תוצר מהפנט! הכנת בקבוקים סנסוריים עם חרוזי מים ובקבוק.
אז כבר הכנו בבית בקבוקים סנסוריים קסומים, וכבר עשינו כמה פעילויות כיפיות עם חרוזי מים, כולל תיק מעוצב בעזרת חרוזי מים, כדורי מתח עם חרוזי מים - אבל מה לעשות שמהשקית הקטנטונת של חרוזי המים, המוכרים גם כאורביז, יוצאים אינסוף חרוזי מים שמספיקים לאינסוף פעילויות!
אז במסגרת החופש הגדול החם ביותר אי פעם, הוצאנו שוב את חרוזי המים מהמדף, והתנסנו בהכנת בקבוקים סנסוריים עם חרוזי מים, כי אין כמו פעילות שיכולה להעסיק את הילדים שעות. במזגן.
הפעם הכנתי עם הקטן את הבקבוק, אבל מצרפת פה הוראות גם לגרסאות נוספות של בקבוקים, שעשינו בפעמים קודמות.
מה זה חרוזי מים?
אז למי שעוד לא יצא להכיר אני אזכיר שחרוזי המים הם מעין כדורים קטנטנים וצבעוניים בגודל של חרוז פצפון, וכאשר מכניסים אותם למים הם מתנפחים לכדורי ג'לי קטנים ונעימים למגע. אני טרם ראיתי חנות שמוכרת בארץ (למרות שבטוח יש), אז אני מזמינה אותם בזיל הזול מעלי אקספרס, ואפשר גם מאמאזון. שקית קטנה כאמור מספיקה להמון זמן ולהרבה פעילויות.
כדי להשתמש בחרוזי המים, ראשית צריך להשרות אותם במים. תוך כמה שעות הם גדלים ומתנפחים להיות כדורי ג'לי בגודלם הסופי. חשוב לשמור על החרוזים בסביבה רטובה, אחרת הם מתייבשים. אבל אל דאגה, גם אם הם מתייבשים, אפשר להוסיף להם עוד מים והם מתנפחים וחוזרים להיות קופצניים ונעימים.
שימו לב, אמנם חרוזי המים אינם רעילים (הם עשויים מהחומר שממנו עושים עדשות מגע) אך הם מאד מסוכנים לבליעה, ובמיוחד בתצורתם היבשה, כי הם יכולים להתנפח בתוך הגוף ולהוות סכנת חנק או לחסום איברים פנימיים. ולכן יש להרחיק מתינוקות, ולהיות בהשגחה על ילדים קטנים, ולדאוג לנקות היטב בסוף הפעילות אם יש ילדים זוחלים או בעלי חיים בבית. עוד אזהרה היא שלא כדאי לשפוך אותם לכיור או לאסלה כי הם מתנפחים וסותמים צינורות.
מה זה בקבוקים סנסוריים?
בקבוקים סנסוריים, או חושיים, משמשים ככלי מרגיע לילדים ולמבוגרים כאשר הם מרגישים מודאגים או במתח. אבל הם גם בקבוקים אסתטים ויפים שמהפנט להסתכל עליהם ועוד יותר כיף להכין אותם. בגדול הבקבוקים הסנסורים מכילים נוזל, צבע, וחפצים שעולים ויורדים מקצה אחד של הבקבוק לקצה השני. כשמכינים את הבקבוקים כיף להתנסות ולייצר בקבוקים שמורכבים בתמהילים שונים של הדברים האלו ולראות איך זה משפיע על התנועה בתוך הבקבוק.
בקבוקים סנסורים עם חרוזי מים
אז עכשיו כסיימנו עם כל ההגדרות וההזכרות והאזהרות, אפשר להתחיל.
הפעילות של הכנת בקבוקים סנסוריים היא יחסית מאד פשוטה, בגדול לוקחים בקבוק, מכניסים את החרוזים ומוסיפים נוזל. עם זאת, כמה שזה נשמע פשוט זו פעילות עם חשיבות מאד גדולה להתפתחות המוטורית של ילדים צעירים. היא דורשת ומפתחת מוטוריקה עדינה, סבלנות, ויכולת מיון. התוצרים עצמם יוצאים שונים כל פעם, אבל תמיד יפים, והילדים שלי תמיד מתלהבים מלהסתכל עליהם ורצים להציג אותם בפני אחרים.
בשביל הבקבוקים אפשר להשתמש בכל סוג בקבוק, החל מבקבוקי יצירה שקונים במיוחד, ועד לבקבוקים ששתיתם מהם מיץ והחלטתם לעשות בהם שימוש חוזר. אם אין בקבוק אפשר גם להשתמש בצנצנות, מבחנות או כל כלי מוארך ושקוף. פלסטיק או זכוכית שניהם תופסים.
את הפעילות הזו עשינו כבר כמה וכמה פעמים, אציג פה 3 מהגרסאות המוצלחות יותר שלנו :)
1. בקבוקים סנסוריים - הגרסה לקטנטנים
חרוזי המים הם רכים, צבעוניים, קטנים וקופצניים. העבודה איתם היא מאד נעימה (ממש פיזית נעים לגעת במרקם שלהם) אבל יכולה להיות גם מאתגרת וזו הזדמנות מעולה לעבוד עם ילדים על כל התכונות שדיברנו עליהן קודם של סבלנות, עדינות וכדומה. כשעושים את הפעילות עם ילדים צעירים (נניח גילאים 3-6), אפשר לשים פחות דגש על תכנון התוצאה מבחינה אסתטית, ולשים יותר דגש על ההכנה עצמה של הבקבוק.
חומרים נדרשים:
חרוזי מים שהושרו מראש במים (לוקח מספר שעות)
מגש
פינצטה לילדים
בקבוק
הנחיות:
1. לאחר שהשרייתם מראש את חרוזי המים, פרסו שכבה שלהם על מגש כך שיוכלו לראות את כל החרוזים ומבלי שיעלו אחד על השני.בכך שפורסים את החרוזים על המגש, זה מקל על הילדים לגשת לחרוז הבודד, וגם מונע את ההתפזרות שלהם בכל הבית.
2. בעזרת פינצטה לילדים, תנו לילדים לנסות לתפוס את החרוזים ולהכניס אותם לתוך הבקבוק.
באיזשהו שלב, סביר מאד שימאס לילד לעבוד עם הפינצטה, בשלב זה אפשר לעבור לכפית, לידיים, או לכל כלי אחר שעולה בדעתכם.
3. מלאו את הבקבוק עד הסוף בחרוזים.
4. הוסיפו מעט מים לבקבוק. המים מונעים מהחרוזים להצטמק חזרה.
5. הבקבוק מוכן! הציגו לראווה ובגאווה!
2. בקבוקים סנסוריים - להרגעה
את הבקבוקים האלו מכינים מאד מהר, הילדים יכולים להכין אותם בעצמם או אתם יכולים להכין אותם עבורם. הכיף פה זה להסתכל על התוצר המהפנט שוב ושוב, לראות איך החרוזים עולים ויורדים.
חומרים נדרשים:
חרוזי מים שהושרו מראש במים (לוקח מספר שעות)
בקבוק
מים
חומר מסמיך שקוף כמו - ג'ל לשיער או אלוורה
הנחיות:
1. מלאו כ-1/6 מהבקבוק, בחומר המסמיך שבחרתם, אנחנו השתמשנו באלוורה. האלוורה מאטה את הנפילה של החרוזים לתחתית הבקבוק ונותנת את האפקט היפה והמרגיע של הבקבוק. בפעילויות אחרות של בקבוקים סנסוריים השתמשנו בדבק שקוף, אבל חרוזי מים לא מגיבים טוב לדבק, אז הפעם חיפשנו תחליף.
2. את יתרת הבקבוק מלאו במים וערבבו היטב. דרך אגב, את הבקבוקים המהממים האלו שרואים בתמונה לא מצאתי באף חנות יצירה והזמנתי במיוחד מאמזון. לא יכולה להגיד בלב שלם שזה הגיוני להזמין מחו"ל בקבוק פלסטיק ריק, אבל הם כאלו יפים...
3. בחרו את חרוזי המים שאתם רוצים, והכניסו אחד אחד לבקבוק. שימו לב שלא כדאי להעמיס פה. אנחנו השתמשנו פה בכ-40 חרוזים בכל בקבוק.
4. סגרו את הפקק ובדקו שהוא אטום. אם הבקבוק לא אטום לגמרי מומלץ לאטום את הפקק עם דבק חם או דבק חזק אחר.
5. נערו את הבקבוק והפכו אותו. ראו איך החרוזים נעים לאט במים והירגעו.
3. בקבוקים סנסוריים - צבעי הקשת
ככל שהילדים שמכינים את היצירה גדולים יותר, יש להם יותר יכולת לתכנן ולעצב את הבקבוק הסנסורי שלהם. העיצוב יכול לבוא לידי ביטוי בבחירת הצבעים, והסדר בהם מכניסים אותם. אחד הבקבוקים היפים בעיני הוא הבקבוק שמכינים בצבעי הקשת.
החומרים הנדרשים:
חרוזי מים שהושרו מראש במים
בקבוק
הכנה:
מיינו את חרוזי המים לקעריות נפרדות על פי צבעי החרוזים.
הכניסו אל הבקבוק חרוזים בצבע מסויים עד שנוצרת בבקבוק שכבה של אותו הצבע.
חזרו על הפעולה כל פעם עם צבע שונה, עד שהבקבוק מתמלא.
הכניסו מעט מים לבקבוק כדי למנוע מהחרוזים להצטמק. שימו לב שכאשר המים נכסים את חרוזי המים זה מטשטש את הגבולות שלהם ואפשר לראות רק את צבעם ולא את צורתם.
הכנתם בקבוק סנסורי עם חרוזי מים?
שתפו את התוצרים שלכם ותייגו אותנו באינסטגרם #רעיונותלילדים #רעיונותיצירה
אם תרצו שאשתף את התוצר שלכם עם הקהילה של 'רעיונות', שלחו לי למייל תמונה של היצירה שלכם - עם שמות וגיל הילדים :)
Comments