top of page
תמונת הסופר/תרעיונות

מגש כתיבה סנסורי קשת בענן

עודכן: 2 ביולי 2023

מגש כתיבה סנסורי הוא כלי מצוין לערב את כל החושים בתהליך הלמידה של כתיבה. זו פעילות מצויינת לילדים שנמצאים בשלב הטרום-כתיבה ורוצים להכיר את עולם האותיות בצורה כיפית ולא דידקטית.


מגש כתיבה סנסורי קשת בענן


לפעמים אני מציעה רעיונות ולפעמים אתם נותנים לי רעיונות. הפעם עדי מכפר סבא עודדה אותי למצוא רעיון כשכתבה לי כך:


"היי נועה, תודה על כל הרעיונות שאת מעלה לבלוג. הילדים שלי בני 4 ו-8 ואני מוצאת פה הרבה השראה! רציתי לשאול אם יש לך רעיון בעניין הבא. דן הבן שלי הוא בן 4 והוא ממש מתעניין בקיראה וכתיבה. הוא מכיר כבר את כל האותיות, יודע להתאים בין אות וצליל, וגם אוהב לפרק ולהרכיב אותיות למילים ולהפך. הסקרנות הזו והעניין באותיות זה משהו שבא ממש ממנו. בגן שלו לא כל כך מתעסקים בזה ממה שאני מבינה מהגננת ובבית עוד פחות.

אני רוצה לעודד אותו להמשיך ולהתעניין בזה, אבל מצד שני אני ממש לא רוצה לדחוק בו להתעסק בזה או להפעיל עליו לחץ. הגננת המליצה לי לקנות לו חוברות עבודה, אבל אני מאד לא מתחברת. חשוב לי שהוא יקבע את קצב הלמידה ושהאהבה לקריאה ולכתיבה תימשך אצלו ולא תהפוך למטלה.

האם יש לך רעיון לפעילות שמעודדת התנסות בכתיבה/קריאה והכרת האותיות והצלילים? כזו שמותאמת לפעוטות?"


אז קודם כל, תודה לך עדי על המחמאות. ואיזה כיף שהבן שלך מביע התעניינות (וכישרון!) בקריאה וכתיבה. אני לא מומחית בתחום החינוך אבל למזלי אני מוקפת בחברות טובות שדווקא כן. פניתי לחברתי רינה שהיא מורה לכתות א'-ב' שנתנה לי את הרעיון המקסים של הכנת מגש סנסורי. ניסיתי את זה עם הבן שלי שהוא בן ארבע וחצי, והיתה הצלחה כבירה.


מגשים סנסוריים הם דרך מהנה לתרגל כישורי כתיבה של אותיות ומילים. השימוש במגש כתיבה מביא איתו מימד רב חושי לכתיבה, ולפי רינה, שימוש בגישה רב חושית ללמידה מאפשר ללמידה להיות מותאמת לסגנון הלמידה של כל ילד, או במילים אחרות - ילדים מקבלים הבנה עמוקה יותר כשהם מגיעים ללמידה בדרכים מגוונות. הכתיבה באמצעות האצבע על המלח מעוררת פחות תסכול אצל ילדים קטנים שעדיין לא ממש שולטים בכתב שלהם כי קל למחוק ולנסות שוב ושוב. וכמובן, מגשים סנסוריים הם פשוט מהנים יותר מה שמעודד שימוש רב בהם.



להכנת מגש כתיבה סנסורי קשת בענן


חומרים:


מגש או קופסא לא עמוקה מדי

נייר

צבעים צבעוניים

מספריים

דבק

מלח


הוראות הכנה:


1. מצאו מגש או קופסה רדודה עם קצה נמוך. אני בחרתי קופסה מעץ כדי שאוכל לעשות במלח שימוש חוזר מבלי שכל הבית יתלכלך.


2. גזרו פיסת נייר כך שתהיה בגודל של תחתית הקופסא או המגש שבחרתם. תנו לילדיכם לצבוע אותה בפסים בצבעים עזים וצבעוניים, והדביקו אותה על התחתית. אפשר כמובן פשוט להדפיס דף צבעוני, אבל בעיני לשתף את הילדים בפעילות זה גם יותר כיף וגם מגביר להם את העניין והרצול להתנסות בשימוש במגש הסנסורי.


3. הכינו כרטיסיות של אותיות או מילים אותם תרצו שילדכם יכיר. דרך אגב זה מתאים גם ללימוד שפות זרות כמו אנגלית. במקום הא' ב', אפשר להכין כרטיסיות של ה-ABC.


4. מלאו את המגש / הקופסא בשכבה של מלח עדין.

אפשר גם להתשמש בחומרים אחרים: חול, אורז, עדשים, קוסקוס, חרוזים - מה שזמין לכם. קחו רק בחשבון שאם אתם רוצים להשתמש במגש לאורך זמן, כדאי להימנע מדברים שעלולים להביא חרקים או להעלות עובש ולהתקלקל. כמו כן אם יש ילדים ממש קטנים בבית, היזהרו מדברים שעלולים להוות סכנת חנק.


5. כעת בעזרת האצבע ילדיכם יכול להתאמן על כתיבת מילים ואותיות. כל פעם שיכתוב משהו יחשפו צבעי הקשת בענן מבעד למלח!





תוספת לאמיצים:


אם רוצים להגביר את אלמנט הסנסוריות, אפשר להתנסות ובכל פעם להחליף את המלח בתבלינים אחרים, למשל קינמון, סוכר, סומק וכדומה. זה מבטיח חוויה מצחיקה. ומלכלכת.



 

איך יצא הלוח הסנסורי שלכם?


שתפו את התוצרים שלכם ותייגו אותנו באינסטגרם #רעיונותלילדים #רעיונותלפעילויות

אם תרצו שאשתף את התוצר שלכם עם הקהילה של 'רעיונות', שלחו לי למייל תמונה עם השם והגיל שלכם :)

פוסטים קשורים

הצג הכול

Opmerkingen


bottom of page