פעילות לכבוד ל"ג בעומר - ניסוי באש לילדים
- רעיונות
- 4 במאי 2023
- זמן קריאה 2 דקות
עודכן: 10 במרץ 2024
בניסוי הזה נחקור את החשיבות של חמצן לאש, ונגרום לנוזל להישאב למעלה לתוך בקבוק הפוך - באמצעות אש!
ל"ג בעומר ממש מעבר לפינה, ואצלנו בשכונה אמנם כבר לא נהוג לקיים מדורות אבל זו עדיין היתה נראית לי הזדמנות מצויינת לערוך קצת ניסויים באש, וללמד את הילדודס קצת על העקרונות הבסיסים שקשורים בה.
ניסוי באש לכבוד ל"ג בעומר
הניסוי הזה הוא פשוט ומהיר, אבל דורש השגחה של מבוגר.
כלים נדרשים לניסוי:
צלחת עמוקה
כוס זכוכית שקופה לגמרי (כדי שתוכלו לראות). אין להשתמש בכוסות מחומרים דליקים כמו פלסטיק או נייר.
נר בתוך תושבת ממתכת
נוזל כלשהו (לא נוזלים דליקים כמו אלכוהול או שמן ולא משקה מוגז)
גפרורים או מצית
מהלך הניסוי:
1. במרכז צלחת עמוקה מניחים נר בתוך תושבת או מדביקים עם מעט שעווה
2. מוזגים אל תוך הצלחת שכבה דקה של נוזל. אפשר להשתמש במים, אבל בגלל צבעם השקוף יותר קשה לראות את האפקט. אני הוספתי למים קצת צבע מאכל שהיה לנו בבית, אפשר גם להשתמש במיץ או חלב.

3.מדליקים את הנר.
4. מכסים את הנר באמצעות כוס הפוכה, או בקבוק זכוכית ומתצפתים.
מה אתם צפויים לראות בתצפית:
במהלך הדקה הקרובה, תוכלו להבחין בנוזל לאט לאט עולה כלפי מעלה ומתחיל למלא את הבקבוק ההפוך. כעבור כמה שניות הנר יכבה, אבל הבקבוק ימשיך להתמלא גם אחר כך.
למה הנר נכבה?
הנר נכבה מכייון שכאשר אנו מכסים את הנר אנו בעצם 'חונקים' את האש ומונעים ממנה אספקת חמצן. אש חייבת את החמצן שנמצא באוויר כדי לבעור. הבקבוק מונע כניסה של חמצן חדש לתוך החלל שלו, ולכן אחרי שלהבת הנר מסיימת להשתמש בכל החמצן הקיים בתוך הבקבוק האש נכבית.
זו הזמנות מצויינת לדבר עם ילדיכם על כללי בטיחות באש ולהסביר שבכדי שתפרוץ שריפה ישנם שלושה גורמים שחייבים להיות באותו מקום ביחד ובאותו זמן – חמצן, חום וחומר. לכן במקרה של שריפה אפשר לכבות אותה על ידי הפחתת כמות החמצן, למשל על ידי שימוש בשמיכה או בחומרים כימיים כמו שיש במטפי כיבוי אש.
למה הנוזל בתוך הבקבוק עולה?
כשהנר בוער בתוך הבקבוק הוא פולט פחמן דו חמצני לתוכו ונלכד בה אוויר חם. זה גורם ללחץ האוויר שבתוך הבקבוק לרדת מתחת לרמה של לחץ האוויר שמחוץ לו.
כלומר בשלב הזה פועלים על הנוזל שבקבוק מכסה שני לחצים – לחץ האוויר מבחוץ ולחץ אוויר נמוך מבפנים. כיוון שהלחץ החיצוני גדול יותר מהלחץ הפנימי, הוא גובר על הלחץ הפנימי ודוחס את המים או הנוזל פנימה לתוך הבקבוק – שמתמלא נוזלים.
הניסוי שלכם הצליח?
שתפו את התוצרים שלכם ותייגו אותנו באינסטגרם #רעיונותלילדים #רעיונותלניסויים
אם תרצו שאשתף את התוצר שלכם עם הקהילה של 'רעיונות', שלחו לי למייל תמונה עם השם והגיל שלכם :)
Comments